به گزارش قدس آنلاین، «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی، شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر و شیخ «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی از روز سه شنبه هفته جاری طی چند هفته، پشت سر هم به واشنگتن خواهند رفت، اما بعید است این دیدارها بحران بلندمدت بین متحدان واشنگتن در منطقه خلیج (فارس) را حل کند.
آمریکا به دنبال از بین بردن اختلاف قطر با دیگر کشورهای عربی است بخصوص که این اختلاف به شکاف در شورای همکاری خلیج (فارس) و آسیب زدن به تلاشهای آمریکا در حفظ جبههای قدرتمند در مقابله با ایران منجر شده است.
آمریکا امیدوار بود که امسال میزبان نشستی با حضور سران شورای همکاری خلیج (فارس) باشد اما در حالی که اختلافات کماکان وجود دارد چشم انداز برگزاری این نشست ضعیف است.
یک مقام ارشد دولت آمریکا میگوید طرفهای بحران خلیج (فارس) با هم اتفاق نظر ندارند، آنها آماده حل این بحران نیستند.
عربستان، امارات، بحرین و مصر در ژوئن سال ۲۰۱۷ روابط تجاری وسیاسی خود را با قطر، قطع و آن را به حمایت از ایران و تروریسم متهم کردند قطر این اتهامات را رد کرده و گفته که تحریمها تلاشی برای تعرض به حاکمیت و سرکوب حمایت آن از ایجاد اصلاحات است.
ائتلافهای واشنگتن با طرفین بحران قوی است در قطر یک پایگاه هوایی آمریکایی وجود دارد که بزرگترین پایگاه آن در منطقه محسوب میشود و نقش مهمی در حمله نظامی علیه داعش در سوریه و عراق ایفا کرده است.
همزمان دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هم روابط قوی با عربستان و امارات دارد.
اختلاف با قطر احتمالا در راس مباحث بن سلمان در واشنگتن نیست
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی روز سه شنبه با ترامپ در واشنگتن دیدار میکند و به گفته دیپلماتها اختلاف با قطر ترجیحا در راس مسائل مورد گفتوگوی بن سلمان نیست.
پس از آن شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در دهم آوریل در کاخ سفید به دیدار ترامپ میرود.
یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت که شیخ محمد بن زاید، ولی عهد ابوظبی نیز درخواست دیدار با ترامپ پس از ملاقات رئیس جمهور آمریکا با امیر قطر را مطرح کرده است.
در اصل قرار بود که شیخ محمد بن زاید در ۲۷ مارس با ترامپ دیدار کند.
این مسئول آمریکایی گفت، محمد بن زاید از ترامپ خواست آخرین نفری باشد که با او ملاقات میکند از همین رو هنوز موعد جدید آن مشخص نیست.
انتظار میرود که رهبران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ترامپ درباره رویارویی با ایران و مبارزه با افراط گرایی اسلامی و تعمیق شراکت اقتصادی و نظامی با آمریکا سخن بگویند.
یک مقام ارشد سابق در آمریکا گفت: بعید است که موافقت شرکای عرب حاشیه خلیج فارس با برگزاری نشست دیگری بین آمریکا و شورای همکاری خلیج (فارس) به میزبانی ترامپ در کمپ دیوید که دستاورد زیادی داشته باشد.
تحریمهای چهار کشور عربی علیه قطر به واردات این کشور صدمه زده و منجر به خروج میلیاردها دلار از سپردهها در بانکهای قطری شده است.
قطر بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی مایع در جهان مسیرهای تجاری جدیدی را توسعه داده و ده ها میلیارد دلار از صندوق ثروت عظیم خود را برای حمایت از بانکها تزریق کرده است.
امارات از آنچه حمایت قطر از اسلامگراها در منطقه میخواند احساس خشم میکند .
نگرانی دولت ترامپ از اختلاف بین شیخ نشینها
دولت ترامپ نگران است که اختلاف بین متحدان عرب آمریکا به نفع ایران در کشمکش بر سر نفوذ در خاورمیانه تمام شود.
تاکنون عربستان و امارات احساس نمیکنند خواستههای آنها برای حل اختلاف عملی شده است در آغاز بحران چهار کشور تحریم کننده قطر لیستی از درخواستهای ۱۳ گانه خود را از دوحه تهیه کردند که از جمله آن بستن کانال الجزیره و کاهش روابط دوحه با ایران بود.
«رابرت مالی»، رئیس گروه بحرانهای بین المللی در آمریکا گفت: به رغم افزایش فشارهای قطر در واشنگتن، ریاض و ابوظبی، اختلافات را علت ساده ای برای دلخوری و نه مشکلی بزرگ قلمداد کردند و واشنگتن گفته اگر این اختلاف بر منافع آمریکا تاثیر نگذارد میتوانند برای مدت طولانی با آن سر کنند.
مالی که اخیرا با مقامات سعودی دیدار داشت، افزود: ریاض و ابوظبی میخواهند با بحران قطر به گونه ای برخورد کنند که گویی موضوعی نیست که نیاز به اهتمام فوری داشته باشد.
ترامپ در ابتدا در صف عربستان و امارات بود اما سپس از موضع خود پایین آمده و خواهان اتحاد عربهای حاشیه خلیج فارس شد و این امر تحت فشار «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا و جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا صورت گرفت و از همین رو حمایت واشنگتن از اعتماد قطر بیش تر شد.
یک مقام ارشد آمریکایی که از تلاشهای میانجیگرانه آمریکا در این خصوص آگاه است، گفت: هنوز بین متحدان عرب حاشیه خلیج (فارس) برای آغاز گفت وگو آمادگی وجود دارد.
وی افزود: آنها (اعراب خلیج فارس) حالا فهمیدند که این قضیه تنها به نفع ایران، سوریه و روسیه تمام شده و حالا زمان آن رسیده که برای چگونگی حل این قضیه تفکر کرد.
این منبع اظهار داشت: عربهای خلیج فارس به حساب عقل خود ضرورت حل اختلافات را درک کردند و اینکه که اگر تشدید شود بر همه امور تاثیر منفی خواهد گذاشت اگرچه از لحاظ احساسی بدشان نمی آید که روند کنونی ادامه پیدا کند.
نظر شما